Me rastin e 105 vjetorit të masakrës së Lumës, në “Këndin Amerikan” të qytetit u mbajt një sesion përkujtimor ku  studiues e historianë me kumtesat e tyre vlerësuan se masakra e Lumës shënon genocidin e parë në Europë ndaj popullësisë së pafajshme shqiptare, ku shumë persona, në mesin e tyre edhe foshnja u masakruan me bajoneta dhe u lanë nëpër qendra të fshatrave ashtu gjysëm të vdekur. Në vjeshtën e vitit 1913, në Lumë ndodhën masakra të tmerrshme kundër kuksianëve, ndërkohë që një shekull pas këtyre masakrave ende nuk  dihen emrat e të masakruarve.