Panairi i Turizmit

Bashkia e Kukësit në bashkëpunim me Komunën e Rahovecit, Institutin e Kërkimeve Urbane dhe GAC, në kuadër të Projektit Ecoroutes, i cili financohet nga Komisioni Evropian “Programi Ndërkufitar Shqipëri – Kosovë në kuadër të Instrumentit për Asistencën Para Anëtarësimit (IPA). II) Thirrja e tretë për propozim, ju fton të jeni pjesë e Panairit që zhvillohet në Tiranë, në datat 31 Janar dhe 01 Shkurt 2024, me temë “TURIZMI & TRAVEL SHOW ALBANIA

Panairi i Turizmit është një rast i rëndësishëm që po zhvillohet prej muajsh, duke synuar të bashkojë palët kryesore të interesuara në industri. Me fokus në adresimin e nevojave themelore të tregut, panairi njeh kontributin e vyer të sektorit të turizmit në rajon, në arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs). Megjithatë, ne e pranojmë se modeli aktual operacional përballet me sfida, si në aspektin mjedisor ashtu edhe në atë socio-kulturor.

Panairi synon të nxisë diskutime konstruktive jo vetëm në drejtim të politikëbërjes, por edhe nëpërmjet pjesëmarrjes aktive të bizneseve, institucioneve arsimore dhe komuniteteve lokale. Forumet e organizuara gjatë aktivitetit synojnë të hedhin dritë mbi këto sfida dhe të nxisin zgjidhjet bashkëpunuese.

Pjesëmarrësit do të kenë mundësinë të eksplorojnë peizazhet magjepsëse të rajonit të Kukësit dhe Rahovecit përmes tre shtigjeve magjepsëse, ku secila ofron një përvojë unike:

Ujëvara e Belës – Zbinec – Qafa e Zbinec, shtegu ofron një eksperiencë magjepsëse ecjeje në rajonin e Kukësit, duke ndërthurur mrekullitë natyrore me traditat autentike. Duke filluar nga Ujëvara piktoreske e Bele, udhëtimi i çon alpinistët përmes Kanionit magjepsës të Vanës, ku shpella misterioze e Jezinës shton një element intrige me speciet e rralla të lakuriqëve të natës dhe formacionet mahnitëse. Duke vazhduar përmes fshatit tradicional të Belës, i karakterizuar nga shtëpitë e gurta dhe mikpritja e ngrohtë, shtegu kalon nëpër trashëgiminë bujqësore të Zbinecit, duke kulmuar në një pamje panoramike nga Qafa e Zbinecit. Kukësi, i njohur për bukurinë e tij malore, befason me sherebelë dhe trumzë të bollshme. Ky shteg me vështirësi mesatare kërkon gjendje të mirë fizike dhe pajisje thelbësore malore, duke ofruar mundësi për motokros, kamping, eksplorim të natyrës dhe fotografi përtej ecjes.

Gjegjan – Qafa Zbinec – Zbinec në rajonin e Kukësit ofron një udhëtim magjepsës katërorësh nëpër natyrë dhe histori, me një nivel vështirësie të moderuar. Duke filluar nga fshati Gjegjan, i njohur për pishën elastike Gjegjan, një monument natyror 400-vjeçar, shtegu shpaloset përmes livadheve të qeta dhe hambarëve historikë të Pobregut, dikur bazë logjistike gjatë periudhës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Qafa panoramike e Zbinecit shpërblen alpinistët me pamje mahnitëse të maleve veriore të Shqipërisë, duke përfunduar në hapësirën e qetë të Zbinecit, perfekte për një piknik të qetë. Takoni kafshë të egra të ndryshme, duke përfshirë arinjtë e murrmë, macet e egra dhe rrëqebullin e pakapshëm ballkanik. Përtej jetës së egër, shtegu ofron aktivitete si motocross dhe fotografi, që kërkojnë gjendje të mirë fizike dhe pajisje thelbësore malore për një përvojë shpërblyese.

Zbinec – Pylli i Bozholazit – Livadhet e Pobregut – Gjegjan – Burimi i Kinzës, i shtrirë 6 kilometra në zemër të natyrës së Kukësit, ofron një aventurë magjepsëse katër orëshe për të apasionuarit pas natyrës dhe aventurave. Duke filluar nga mali i Zbinecit, shtegu kalon nëpër pyllin e Bozholazit, duke zbuluar relike historike si ‘kloni i kufirit’ nga komunizmi. Duke kaluar nëpër stallat e Pobregut dhe Gjegjanit, ai zbulon identitetin bujqësor dhe rëndësinë historike të rajonit gjatë luftës së Kosovës. Duke arritur kulmin në burimin e  Kinzës, i vendosur në 1800 metra mbi nivelin e detit, shtegu ofron pamje panoramike të Prizrenit dhe malit Koritnik. Livadhi i Padinës, i ndarë nga Kosova dhe Shqipëria, pret shpirtrat aventurierë në fund të shtegut. E njohur për aguliçet e saj që lulëzojnë në qershor, shtegu fton entuziastët të eksplorojnë natyrën e Kukësit përmes motokrosit, kampingut dhe fotografisë. Pajisjet e duhura, duke përfshirë pajisjet për ecje, sigurojnë një përvojë të sigurt dhe të këndshme në këtë shteg me vështirësi mesatare.

Shpërndaj